Menu
in

Cape Town Celebrates Completion of Strandfontein Pavilion’s Fisherman’s Lane Upgrade

strandfontein pavilion cape flats

The Strandfontein Pavilion’s Fisherman’s Lane precinct, a beloved spot in Cape Town, has undergone a significant transformation. The City of Cape Town recently unveiled the results of the eagerly anticipated upgrade.

The revamp involved the removal of the deteriorated road and seawall, the construction of a fresh access road linking parking spaces, and the introduction of new recreational amenities. While the majority of the project is complete, a few finishing touches, including the installation of some railings along the timber boardwalk, remain. The City anticipates that these final elements will be in place by 15 November 2023.

“It’s heartening to witness the transformation of this space, providing beach enthusiasts with the infrastructure they need to fully appreciate the locale. The Fisherman’s Lane beachfront is set to be a family favourite this summer,” remarked Alderman Eddie Andrews, the City’s deputy mayor and mayoral committee member for spatial planning and environment.

Andrews further elaborated on the enhancements, stating,

“The introduction of the new park, picnic area, and the expansive staircase leading to the shore has made the beachfront more inviting and family-centric. The beach is not only more accessible and safer for our fishing community, but it also offers a beautiful and functional pavilion for local residents.”

Key Features of the Upgrade

Beach Accessibility: A broad staircase now connects the parking lot to the beach, ensuring easier access for visitors.

Will Ramaphosa resign?

Boardwalk Extension: The new timber boardwalk seamlessly links the parking space to the beach and integrates with the revamped barbecue (braai) areas.

Amenities for Families: The precinct now features a sprawling lawn perfect for picnics and a children’s playground adorned with coastal-inspired artwork.

Safety Enhancements: The vicinity benefits from improved lighting, courtesy of new solar-powered lights for both vehicles and pedestrians. Additionally, speed bumps have been introduced in the parking zone to bolster safety.

Artistic Additions: A collaboration between students from 9Miles and Educos resulted in captivating wall mosaics, crafted during workshops at Jocelyn’s Muizenberg Studio. Artists Jocelyn de Freitas and Sue Beattie concentrated on the ‘tidal pool’ mosaic, complemented by a nudibranch sculpture from Stonecast, adding a touch of artistic elegance.

Environmental Commitment: The City has outlined plans for a dune rehabilitation initiative, slated to kick off before the onset of the rainy season next year.

In line with this environmental commitment, the City’s Coastal Management branch has announced its intention to commence a dune rehabilitation project at Fisherman’s Lane, aligning with the upcoming rainy season.

Written by Wendy

Leave a Reply

Exit mobile version